Povijest kluba

Napomena: Ovaj tekst je preuzet sa stare stranice kluba i ne pokriva sve detalje iz rada kluba. U tijeku je pisanje detaljnijeg teksta koji će biti objavljen na ovom mjestu.

Teniski klub Pećine osnovan je 1976. godine na jednom betonskom igralištu – današnjem terenu broj 1. Nekoliko godina kasnije izgrađena su još dva zemljana igrališta, što je označilo i početak natjecateljskih aktivnosti u klubu. Prvi igrači koji su se pojavili na državnoj rang-listi dječaka i djevojčica bili su Silvije Novak, Rutvica Andrijašević, Patrik Predovan i Branko Marović. Prije njih u klubu su se rezultatima isticali Ivo Padjen, Miren Ivanković i Duško Jaković koje su trenirali Duško Grabovac i Vedrana Grbac-Šutalo.

Prve značajnije rezultate klub je postigao u  pionirskoj ligi kada je ekipa 1987. godine osvojila prvo mjesto u zapadnoj Hrvatskoj. Sljedećih godina pionirska ekipa ponavlja taj uspjeh. To je razdoblje u kojem je Tenis klub Pećine daleko najuspiješniji klub u regiji. Helga Kosjek, Janina Kisić, Tamara Miletić, Tea Kugler, Zoran Borčić, Tomo Helman, Branko Marović, Marin Tomaić, Kristof Marović i Aleš Furlan.neki su od onih koji su svojim nastupima u momčadima djevojčica i dječaka pomogli da tako bude. Trenirao ih je sad već legendarni trojac: Maks Kosjek, Luka Karković i Damir Planinić.

Seniorska ekipa krenula je od samog početka, nastupajući u Istarskoj ligi da bi 1987. osvojivši prvo mjesto, ušla u ondašnju Republičku ligu. Sljedeće godine, nakon duge i iscrpljujuće borbe sa teniskim klubom Varteks iz Varaždina koji je nastupio u regularnom dijelu sezone sa neregistriranim igračima, ekipa je izborila plasman u Drugu jugoslavensku ligu, gdje je na drugom mjestu na tablici dočekala raspad bivše države ušavši tako u Prvu hrvatsku ligu.

Najveći uspjesi kluba postignuti su u sezoni 1992./93., kad se klub plasirao u polufinale Prve hrvatske lige pobjedivši velike klubove kao što su Split i Mladost.

1994. godine klub ispada iz lige zaslugom teniskog kluba Podsused koji je večinu mečeva u sezoni odigrao sa samo 4 igrača, a za zadnji meč je skupio igrače koji su do tada igrali ligu u Njemačkoj i Sloveniji.

U drugoj ligi klub ostvaruje sve pobjede osim protiv Cro Petrol Rožića, usprkos vodstvu od 4:2 nakon pojedinačnih mečeva. Drugo mjesto nije dovoljno za povratak u prvu ligu, ali te godine na inicijativu Srđana Ivaniševića, Upravni odbor, HTSa ligu proširuje sa dosadašnjih osam na deset klubova, tako da se Split i Pećine vraćaju u prvu ligu.

2 thoughts on “Povijest kluba

  1. Bok Maroje, super stranice kluba na Facebooku; Prvi treneri u klubu su bili Luka i jedan Zadranin koji je studirao u Rijeci sto se tice tadasnje pionirke skole; Isto tako Dusko Grabovac nas je vodio po turnirima; Prvi rangirani natjecatelj je bio Ivo Padjen koji je ubrzo presao u Opatiju, a ja (Miren) i Dusko Jakovic smo igrali po Jugi i Planko nas je trenirao uz Duska. To su ti bili prvi poceci….

    Pozdravi sve u klubu i sretno sa turnirom!
    Miren

    1. Miren, Za Monografiju Tenis kluba Pećine molim te dostavi mi tvoj sportski životopis, isječke iz novina, te jednu sliku. To tražim od svih istaknutijih igrača, trenera i članova Uprave.

Leave a Reply